top of page

Zeg eens NEE

Bijgewerkt op: 5 okt. 2018

We horen het onszelf niet snel zeggen: ‘Nee!’ Al zouden we dit stiekem best wat vaker willen doen, we durven het vaak niet. We zijn toch doorzetters? Dat zijn we, maar daarom hoeven we het onszelf niet onnodig moeilijk te maken. Houd daarom altijd de kinderwijsheid: ‘Ik ben twee en ik zeg nee…’ in je achterhoofd. Lees hier hoe.


Veel mensen die een coachingstraject starten, willen leren vaker ‘nee’ te zeggen. En daar zeg ik op mijn beurt dan weer geen nee tegen. Integendeel. Ik heb er in mijn leven en mijn coachpraktijk ook zo mijn ervaringen mee opgedaan en ik weet: tijd krijg je niet, tijd maak je.

Maar dan wil je wel weten wat jouw prioriteit heeft. Met andere woorden: waar kies jij voor? Waar zeg jij vol ja tegen? Als deze vraag lastig is om voor jezelf te beantwoorden, kun je dat met een coach onderzoeken. Wie ben ik, wat kan ik en vooral wat wil ik? En hoe laat ik dat helder weten? Zonder ruzie te krijgen?

Een ja tegen de ander is een nee tegen jezelf

Nee leren zeggen heeft alles te maken met het stellen en bewaken van je grenzen. En als die grenzen voor jou wel duidelijk zijn, wil je daar ook duidelijk over zijn tegen anderen. Alleen dan heb je dit goede voornemen, beginnen wéér die belemmeringen op te spelen:

 • Je durft niet te weigeren als je leidinggevende iets van je vraagt

 • Je vindt dat je het allemaal moet kunnen

 • Je wilt de ander niet teleurstellen

 • Je bent bang voor ruzie of verwijten

 • Je denkt dat je de enige bent die de taak kan uitvoeren

 • Je denkt dat het sneller gaat als je het toch even zelf doet

 • Je wilt altijd klaarstaan voor een ander en krijgt last van een schuldgevoel als je weigert: het ‘Moeder Theresa-syndroom’.

Kortom: je zit gevangen in je eigen verwachtingen en voelt je verplicht altijd ja te zeggen.


4 tips om nee te leren zeggen

 1. Toon begrip voor de situatie van de ander en geef vervolgens aan waarom je toch weigert.

 2. Vraag bedenktijd. Door even uitstel te vragen neem je de controle over en kun je rustig beslissen of je er tijd voor vrij wilt maken.

 3. Heb je in een reflex ja gezegd? Dat kan gebeuren, maar je kunt ook op je beslissing terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik heb even in mijn agenda gekeken, maar ik zie dat ik die dag al een afspraak heb staan.’

 4. Draag een alternatief aan. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb geen tijd, maar je kunt Theo vragen of hij je wil helpen.’

Coachtraject

Als je na het toepassen van deze tips toch nog merkt dat ‘onzichtbare hordes’ je belemmeren om nee te zeggen, dan kunt u altijd een persoonlijk traject bij mij overwegen. Dan gaan we niet op zoek naar pasklare antwoorden, maar naar datgene wat precies voor jou werkt om vaker NEE te zeggen. Zonder de angst dat je de verbinding verbreekt met de ander. Succes!


Ter inspiratie, dit 2-jarige meisje: Ik ben twee en ik zeg nee…


Comments


blog

bottom of page